Resa till berömda konserthallar och orkestrar

Det finns många vackra konserthallar runt om i världen, som varje år får mängder av besökare. Det är också populärt att resa långt för att få den stora upplevelsen att lyssna till en världsberömd, ledande orkester. Här listar vi några resmål i Sverige men också utomlands. Las Vegas har flera framgångsrika orkestrar som är värda ett besök när du är i staden. Men med tanke på att vi bör resa klimatvänligt och tänka på våra utsläpp, så kan det vara värt att veta att man kan även kan få Las Vegas-upplevelsen med casinospel och Progressiva spelautomater på nätet.

Resmål i Sverige

Berwaldhallen i Stockholm

Berwaldhallen ligger i närheten av Radiohuset på Östermalm i Stockholm. Hallen byggdes mellan 1976 och 1979 på uppdrag av Sveriges Radio. Syftet med byggnaden var att man där skulle hålla konserter av Sveriges Radios symfoniorkester. Det kostade 58 miljoner kronor att bygga huset, och pengarna till detta togs från TV-avgiften. Arkitekten Erik Ahnborg (född 1925) designade huset tillsammans med Sune Lindström (1906-1989), även han arkitekt. De var anställda vid Vattenbyggnadsbyrån som har huvudkontor i Stockholm. Hallens konsertsal är sexkantig, vilket skapar en speciell sorts akustik. Ljuden blir ”hårda” och allt hörs, vilket ställer höga krav på musikerna. Endast en tredjedel av byggnaden ligger i det fria, resten är insprängt i berget. Detta gör att Berwaldhallen smälter in väl med kringliggande natur. Man valde också denna plats för att kunna bygga en tunnel mellan hallen och Radiohuset. Byggnadens delvis underjordiska arkitektur gör också att det är svalt i hallen under sommaren och varmt på vintern.

Göteborgs konserthus

Göteborgs konserthus fick sin början när filantropen Caroline Wijk donerade 700 000 kronor till minne av Olof Olofson Wijk, som var Caroline Wijks son. Göteborgs stadsfullmäktige tog gladeligen emot den generösa summan, och utlyste år 1931 en arkitekttävling, som vanns av Nils Einar Eriksson. Han var skolad inom funktionalismen, men valde i stället att uppföra byggnaden i en nyklassisistisk stil som passade bättre ihop med resten av byggnaderna på Götaplatsen. Huset är byggt i tegel och marmor, och har en vacker interiör.

Resmål i USA

Las Vegas Symphony Orchestra

Las Vegas Symphony Orchestra grundades i Las Vegas, USA år 1985. Från början var det tänkt att den skulle fungera som en reserv till populära artister och ensembler som höll shower i Las Vegas. Symfoniorkestern köptes i början av 2017 av Broadway-producenten Shea Arender.

Las Vegas Philharmonic Orchestra

År 1998 grundades Las Vegas Philharmonic Orchestra av dirigenten Harold Leighton Weller tillsammans med de konstnärliga välgörarna Susan och Andrew Tompkins. Under säsongen mellan år 2012 till 2013 leddes orkestern av nio olika gästkonduktörer. Målet var att finna orkesterns förste konduktör. Från år 2014 och till i dag är det Donato Cabrera som innehar denna roll.