Kända orkestrar

En symfoniorkester är en stor orkester som samlar mellan 60 och 150 musiker till en enda filharmonisk enhet. Musikerna spelar akustiskt, med en dirigent som leder dem genom noterna i musikaliska verk. I orkestern kan man hitta musiker som spelar på stråkinstrument, slagverk och blåsinstrument. För att inte störa åhörarnas musikupplevelse brukar herrarna i orkestern vara klädda i frack, medan damerna har långklänning eller byxdress. Färgskalan går oftast i svart. Många förknippar symfoniorkestrar med vad de spelar mest, som klassisk och romantisk musik. Men man kan också se framträdanden med modern konstmusik. På Svenska Dagbladets hemsida kan du läsa om hur orkestermusiker skyddar sin hörsel när de framför konserter med hög ljudnivå.

Göteborgs Symfoniker

Det finns sju symfoniorkestrar med professionellt anställda musiker i Sverige, och en av dessa är Göteborgs Symfoniker. Orkestern har 109 musiker som är anställda på heltid. De spelar oftast sina konserter i Göteborgs Konserthus, som ligger vid Götaplatsen i Göteborg. Göteborgs Symfoniker grundades 1905, med Heinrich Hammer som förste dirigent. Två år senare tog tonsättaren Wilhelm Stenhammar över rollen som musikalisk ledare.

Estlandsfödde Neeme Järvi var orkesterns dirigent och ledare mellan åren 1982 till 2004. Symfonikerna som de kallas i folkmun åkte då på turné utomlands till en rad olika länder. De gjorde också över hundra skivinspelningar. Göteborgs Symfoniker utnämndes till Sveriges Nationalorkester år 1997.

Sveriges Radios Symfoniorkester

När Sveriges Radio började sina sändningar år 1925 hade man redan från början med orkestermusik. Samma år bildade därför Radiotjänst en orkester, som först anlitade frilansmusiker. Under 1930-talet skingrades dock orkestern och man tog i stället in orkestrar utifrån. År 1936 bildades ånyo en orkester, denna gång vid namn ”Radiotjänsts dans- och underhållningsorkester” som år 1948 döptes om till Radioorkestern. År 1967 fick orkestern sitt nuvarande namn, Sveriges Radios Symfoniorkester. Radiosymfonikerna, som de också kallas, är i dag hela landets symfoniorkester. På sin repertoar har de många klassiska verk, men de spelar också nyare musik. Om man vill lyssna på orkestern går det bra att sätta på Sveriges Radios kanal P2, vilken också finns tillgänglig på internet.

Stockholms Straussorkester

Denna symfoniorkester är baserad i Stockholm, och spelar främst musik av Johann Strauss den äldre, och hans söner Johann Strauss den yngre, Josef Strauss och Eduard Strauss. Stockholms Straussorkester uppstod år 1992, som en avknoppning från det redan existerande Svenska Strauss-Sällskapet. Berth Vestergård var en av grundarna. Orkestern drivs av en ideell förening som har samma namn. Deras instrumentuppsättning är en kopia av den i symfoniorkestern ”Die Capelle Strauss”, som grundades år 1827 i Wien av redan nämnde Johann Strauss den äldre.