Kända konserthus

Konserthus är uppförda med huvudsyftet att framföra musik i levande format. Under 1800- och 1900-talen byggdes de flesta konserthusen. Syftet med byggnationen var att man skulle kunna hålla framföranden av klassisk musik.

Svenska konserthus

Konserthuset Stockholm

Detta konserthus ligger vid Hötorget i Stockholm. Det byggdes mellan åren 1924 och 1926. Arkitekten var Ivar Tengbom, som sedermera också ritade Tändstickspalatset vid Kungsträdgården. Konserthuset invigdes i början av april 1926. Det är byggt i stilen som kallas nordisk klassicism; ett stramt formspråk som hämtar inspiration från sent 1700-tal. Stockholms stadsbibliotek är byggt i samma stil.

Konserthus i Europa

Royal Albert Hall

Konserthuset Royal Albert Hall öppnades av drottning Victoria år 1871, och ligger i Englands huvudstad London. Den är byggd som en ellips, med en kupol av glas och järn. På utsidan runt hela byggnaden kan man se en fris gjord i röd och vit mosaik. Frisen ska symbolisera konstens och vetenskapens triumf, och visar sexton olika ämnen på området. Där kan vi bland annat se representationer för musik, måleri, skulptur, arkitektur, jordbruk och ingenjörskap. Här kan du läsa en artikel från Aftonbladet, om när Helen Sjöholm spelade Kristina från Duvemåla på Royal Albert Hall.

Konserthus i Amerika

Carnegie Hall

På Manhattan i New York ligger Carnegie Hall som byggdes 1891 av filantropen Andrew Carnegie. Byggnadens formgivare hette William Burnet Tuthill. Han var amatörcellist, och fick uppdraget att designa Carnegie Hall eftersom han tillsammans med Andrew Carnegie var medlem i Oratorios sällskap i New York. Tuthill gjorde ingående studier av konserthus i Europa, och hade också ett gott musiköra. Detta resulterade i att Carnegie Hall många gånger har prisats för sin goda akustik. Arkitekturmässigt är huset byggt utan en stålram, endast med stenmurverk. Konserthuset har flera olika avdelningar, inom utveckling, marknadsföring och en konstnärlig avdelning. Varje säsong håller man 250 föreställningar,

Konserthus i Australien

Operahuset i Sidney

”Sydney Opera House” som det heter på engelska, ligger i Sydney, Australien. Det invigdes 1973, och ritades av den danske arkitekten Jørn Utzon. Operahuset är nu mycket välkänt och har blivit en symbol för Sydney, men i början var den inte så uppskattad. När man år 1955 höll en tävling för olika förslag på nytt operahus, så tyckte domarna inte om Utzons förslag. De tyckte det var allt för överdådigt och svårt att bygga. Men när arkitekten Eero Sarinen blev en del av domarjuryn, fick han dem att ändra åsikt.

Operahuset är format av en serie halvsfärer, vilket till en början visade sig vara svårt att bygga, precis som juryn befarat. Men Utzon gick samman med en ingenjörsfirma och baserade husets former på sfärer av betong. Utsidan är täckt av över en miljon vitfärgade klinkerplattor, gjorda av lera från Skåne som sedan transporterats över halva jorden till Australien. Sydneys operahus kostade över 100 miljoner australiska dollar att bygga, och finns nu med på Unescos världsarvslista.